Câteva slove şi grafii de la Panfili

Ştefan Panfili

Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 – Review

with 3 comments

Din moment ce nu este o lentilă foarte populară, acest Sigma 12-24mm a trecut uşor sub multe covoare, fiind eclipsat în bătălia pentru ultra-wide de mult mai scumpul Nikon 14-24mm f2.8. De fapt, acest obiectiv este atât de puţin popular printre ultilizatorii de full-frame încât mi-a fost greu să găsesc 2-3 recenzii obiective şi cuprinzătoare în ceea ce-l priveşte. Acest lucru a fost un relativ şoc pentru mine, dat fiind faptul că Sigma 12-24mm f/4.5-5.6 este cel mai liniar wide obiectiv din lume în acest moment, cu un unghi de cuprindere de 122 de grade pe un senzor full-frame. Totuşi, nu am fost influenţat de promovarea posacă şi de aroganţa din anumite comentarii la adresa acestuia şi mi l-am cumpărat. Înainte de toate, pot spune cu siguranţă că nu sunt dezamăgit de el iar majoritatea recenziilor negative fie au fost făcute pe baza unor copii foarte proaste, fie au fost făcute la mişto.

Sigma 12-24mm (sursa: eBay.com)

Sigma 12-24mm (sursa: http://www.the-metalism.com)

Probabil mulţi se uită la diafragmă şi spun că este un obiectiv foarte întunecos. Întradevăr, f4.5 este de 2 ori mai încet decât f2.8 însă la o focală de 12mm ajunge foarte multă lumină pe senzor, din toate direcţiile, astfel şi în condiţii de luminozitate scăzută, veţi putea folosi un timp de expunere suficient de mic pentru a obţine fotografii clare. Eu personal reuşesc să trag la 12mm cu o viteză de 1/15 – 1/30, fără probleme. Totuşi, pentru a reuşi asta trebuie fie să aveţi o mână foarte stabilă, sau să aveţi un punct de sprijin, caz în care chiar puteţi mări timpul de expunere. În plus, Sigma 12-24mm este destul de sharp de la f4.5, respectiv f5.6. Astfel, puteţi folosi cu încredere diafragma maximă.

Pe un D700, obiectivul este extrem de impresionant şi oferă posibilităţi creative foarte interesante. În acelaşi timp, trebuie să vă gândiţi foarte bine dacă aveţi nevoie de aşa ceva. În cazul meu, fiind un fanatic al lentilelor ultra-wide (UW), Nikon 17-35mm f2.8 nu este suficient, însă pentru oamenii normali, cu cerinţe normale, Nikonul se va mula perfect pe preferinţele d-voastră. Dacă vă gândiţi că Sigma 12-24mm, supranumit şi Popey, datorită elementului frontal foarte bombat, este un obiectiv soft în colţuri, ţin să vă contrazic. 12-24mm este un obiectiv superb, din centru, pana in colturile extreme.

Toate obiectivele Sigma pe care le-am testat eu (70-200 f2.8, 24-70 f2.8, 17-35 f2.8-4, 12-24mm f4.5-5.6) au o construcţie foarte solidă, dând impresia de un obiectiv scump şi închegat. Totuşi, spre deosebire de L-urile de la Canon sau zoom-urile scumpe de la Nikkor, nu cred că vreun obiectiv de la Sigma ar supravieţui unui şoc puternic (i.e. scăpat pe jos). În plus, ineul de zoom se roteşte destul de uşor, la fel ca şi cel de focus. Astfel, la acest capitol, Sigma nu pierde nici un punct.

Concluzie:

Sigma 12-24mm f4.5-5.6 este un obiectiv extraordinar, cu performanţe optice pe măsura unui senzor de 12 mpx (Nikon D700), distorsiuni minime şi o versatilitate deosebită. Îl recomand oricui vrea un obiectiv UW pentru full-frame, la un raport preţ/calitate bun.

Link-uri către alte review-uri:

Juza Photo

Ken Rockwell

Fred Miranda

Anunțuri

Written by panfili

Iunie 17, 2009 la 11:06 pm

3 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] mai devreme de Sigma 12-24mm, iar acum am scris şi un review în ceea ce-l priveşte. __________________ Nikon D700 / Sigma 12-24mm f4.5-5.6 / Nikon 50mm […]

 2. Domnu` nenea fotograf.. ai ieșit la poze fără mine? :)
  Era fin sa comparam bijuteria ta cu ce am eu prin trusa :)
  Fain tare review`ul.. ar trebui răsplătit cumva de cei de la Sigma(sau măcar de f64, ca acolo se vor repezi clienții sa-l caute) :)

  iRoshk

  Iunie 18, 2009 at 4:49 pm

 3. Merci mult Roshk! Poate le trimit mail astora de la F64, sa-mi trimita un D3X sa-l testez vreo 2-3 saptamani :))

  panfili

  Iunie 19, 2009 at 10:29 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: