Câteva slove şi grafii de la Panfili

Ştefan Panfili

Alegeri fraudate la Chişinău: Tinerii ies în stradă

with one comment

Vorbeam ieri cu un prieten din Chişinău care-mi spunea că a fost să voteze. Tot el îmi spunea că are încredere într-o schimbare şi că acesta este primul pas spre aceasta. În ciuda speranţelor pentru un viitor mai bun, sau cel puţin un viitor diferit, moldovenii au fost şi au votat. Totuşi, părerea presei libere de peste Prut şi a celor 20.000 de tineri ieşiţi în stradă este că au votat degeaba, ţinând cont de rezultatul alegerilor (a câştigat partidul comunist).

Sursa imaginii: Unimedia.

Eu am aflat despre protest de la  Tiberiu, care a scris dis-de-dimineaţă despre eveniment.

Aşa cum i-am spus şi bunului meu prieten ieri, o spun şi acum: în Moldova, probabilitatea să se schimbe ceva fără o revoluţie este nulă, iar fiecare revoluţie are nevoie de martiri. Din păcate, are destui, însă aceştia nu ştiu dacă se vor sacrifica pentru cauza pe care o cred ei dreaptă, sau dacă sacrificiul lor va fi suficient.

Mai multe aici şi aici.

UPDATE:

La accesarea site-ului www.protv.md, primesc următorul mesaj. Teoriile conspiraţiei au o explicaţie destul de plauzibilă: serverele, fiind foarte încărcate, mai ales cu trafic extern, şi astfel se blochează sau ce încarcă foarte, foarte greu.

UPDATE 1:

Moldova a rămas fără internet. Motivlele sunt multe, însă cel mai plauzibil este reglementarea fluxului de informaţii. Cu alte cuvinte, statul a vrut ca oamenii să nu transmită mai departe ceea ce se întâmplă aici. Am vorbit cu un prieten din Galaţi care mi-a spus că au izbucnit tot o mulţime de focare revoluţionare şi în România, în special în oraşele centre universitare în care sunt mulţi studenţi din Rep. Moldova.

UPDATE 2:

Ministerul Afacerilor Interne din Rep. Moldova a închis complet punctul de frontieră de la Sculeni. Mai multe aici, pe Hotnews.

UPDATE 3:

Revoluţia nu s-a terminat. Protestele reîncep astăzi, la ora 10:00, în piaţa Marii Adunări Naţionale. Mai multe pe Hotnews.

CONCLUZIE:

Părerea mea este că această revoluţie populară va fi înăbuşită destul de repede, cu ajutorul celor 4.000 de militari. Mulţi îl acuză şi pe liderul formaţiunii liberale din Rep. Moldova, Dorin Chirtoacă, că ar fi pornit cu ajutorul unor forţe mai mari aceast eveniment (vezi Serafim Urecheanu, fostul primar al Chişinăului, împreună cu Vladimir Filat). Ideea este că nu trebuie să ne pripim la concluzii şi trebuie să analizăm situaţia cât se poate de atent. Totuşi, cert este că sunt anumite interese în Rep. Moldova şi implicit Transnistria, care depăşesc ideile tinerilor care sunt dispuşi să se sacrifice pentru libertate.

Anunțuri

Written by panfili

Aprilie 7, 2009 la 8:59 am

Publicat în Diverse, Press

Tagged with , , , , ,

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. ce e cu adevarat trist e ca parintii si bunicii pustilor care au iesit in strada au votat comunistii.

    fsdsd

    Aprilie 8, 2009 at 10:30 am


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: