Câteva slove şi grafii de la Panfili

Ştefan Panfili

Oieritul, un hobby de 1.000 de oi

with one comment

Acum vreo 3-4 săptămâni, atunci când oierii şi ale lor norme de igienă erau pe prima pagină ale ziarelor, am plecat până la Sibiu să văd cu ochii mei care este adevărata situaţie. Am fost, am scris, însă nu mi s-a publicat, iar cu plecarea mea de la România liberă, în mod cert nu veţi mai auzi nimic despre oieri pe pagina de investigaţii sau reportaj. Totuşi, sunt de părere că acei oameni merită mai mult de atât. Astfel, m-am hotărât să ilustrez ceea ce am văzut acolo cu un mini fotoreportaj.

Era o vorbă acum ceva vreme între oieri: dacă ai sub 100 de oi, le întreţii tu pe ele, dacă ai peste 100 de oi, te întreţin ele pe tine. Acum, nici 1.000 de oi nu mai fac treaba asta… le ţinem numai că ne e drag de ele şi altceva nu mai ştim să facem.

– Dumitru Stanca, crescător din zona Sibiului, cu 1.000 de capete de oi

oierii1

Gazda mea din Sibiu a fost Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine din România, care mi-a explicat de ce sunt ei atât de porniţi împotriva Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare (ANSV). Problema îşi are rădăcina în ordinul 111 din 2008, care se referă la păstrarea unor norme de igienă şi reguli de vânzare. În acelaşi timp, acele norme de igienă sunt redundante, spun oierii, care oricum au nişte reguli care permit obţinerea unui produs finit de calitate.

„Toate ustensilele pe care le folosim sunt curăţate şi spălate cu apă clocotită după fiecare utilizare. Mai mult, toate vasele în care facem brânza sau punem laptele sunt din inox, astfel că nu se pune problema de murdărire”, ne-a spus Andrei. Tot el a completat că în cazul în care ar ajunge impurităţi în materia primă, în cazul lor laptele, „nu numai că produsul finiat s-ar strica foarte repede, dar ar avea şi un gust rău”.

oierii11

Taxele necesare pentru a intra în legalitate sunt de minimum 670 de lei pe lună, bani la care se mai adaugă buletinele de analize, care ar putea fi cerute de inspectori, în cazul în care trimit un control. „După noul ordin, noi trebuie să plătim următoarele analize: analiza la lapte, materia primă (80 de lei), şi analiza la brânză, produsul finit (250 de lei), de cel puţin două ori pe lună, şi abonamentul de salubrizare, de aproximativ 10 lei. Mai mult, trebuie să avem şi contract cu Protan, care cer 50 de lei pentru un miel mort, iar în cazul în care vrea să te verifice ANSV-ul, trebuie să efectuezi un buletin de analiză al apei şi al furajelor, care costă 80 de lei, respectiv 250 de lei”, mi-a mai spus Andrei. Un alt impediment este şi birocraţia excesivă şi faptul că producătorii, în loc să stea şi să aibă grijă de oi, ar trebui să stea la cozi şi să rezolve aceste lucruri.

oierii2

Oierilor le-a mers bine înainte de 1989, când cu „lână de pe 300 de oi îşi puteau cumpăra o Dacie”, iar cu cea strânsă pe durata a doi ani, o casă. Însă de atunci şi până acum, situaţia s-a schimbat dramatic, spun crescătorii de ovine. Ei se plâng că de la 3 produse rezultante din afacerea cu oile, mielul, laptele şi lâna, ultima a ajuns inutilă. „Înainte mielul şi laptele acopereau costurile de întreţinere ale oilor, iar lâna însemna profitul nostru, care era cât se poate de bun. Acum însă, un kilogram de lână valorează 1,5-1,8 lei, faţă de 55 de lei, cât plătea statul înainte de 1989, iar cantitatea de lână pe care o produce la tuns este de două kilograme”, ne-a spus Dumitru Stanca, crescător de ovine cu 1.000 de capete. Oierul a continuat, spunând că „tunsul unei singure oi costă 3 lei, astfel că producătorul rămână cu mai nimic”.

oierii3

Mieii, în timp ce oierii în mânau într-un al ţarc.

oierii4

Între timp, problemele oierilor se pare că au început să se rezolva, ministerul Agriculturii venind în întimpinarea acestora cu scopul soluţionării rapide şi eficiente a acestor probleme. Eu însă rămân destul de sceptic, ştiind tradiţia miniştrilor de a se fofila de la rezolvarea acestora.

oierii6

Probabil că cele mai impasibile la problemele care le vizează chiar pe ele sunt dragele mioare, care în afară de a behăi când le mai încurcă ceva, nu visează decât la un un loc bun să doarmă şi un petec de iarbă unde să pască.

oierii7

Anunțuri

Written by panfili

Martie 5, 2009 la 6:26 pm

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. se tot plînge ,dar uitate la ei ce burti au

    mmm

    Septembrie 2, 2012 at 7:45 pm


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: